etica3

El Codi de Núremberg  té les seves arrels en les atrocitats ocorregudes principalment en l’Holocaust Nazi, per a que no tornés a passar mai més que les persones fossin utilitzades privades d’autonomia, sense respecte ni justícia.  Arrel dels experiments de Willowbrook State School, Jewish Chronic Disease Hospital de Nueva York i Tuskegeel,   s’aprova la Declaració de Helsinki i posteriorment l’Informe  Belmont: RESPECTE, BENFICIÈNCIA I JUSTICIA.

La investigació i la pràctica de les cures dirigides a les persones es regeix per aquests principis ètics:

  1. RESPECTE i AUTONOMIA: és el dret a saber el que se li fa, a prendre decisions per ell mateix, a saber la veritat i a estar suficientment informat de que pot prendre aquestes decisions.
  2. BENEFICÈNCIA I NO MALEFICÈNCIA: obliga a assegurar el benestar dels individus i a augmentar aquells coneixement que permetin un major benestar en el futur, aquest principi ens obligar a actuar en el millor interès per altres, a ajudar-los amb compassió, respecte i  amabilitat, a promocionar la salut i el benestar i a fomentar l’autonomia del pacient.
  3. JUSTÍCIA: determina que els subjectes deuen estar seleccionats sense tenir en conte el grup al qual pertanyen, tractar a tots per igual.

 

Sin título 2ètica

 

La “ètica” s’utilitza per anomenar la reflexió més filosòfica i teòrica sobre els deures, i la paraula “moral” s’utilitza per esmentar la pràctica de la vivència i el compliment dels deures. De fet la paraula ètica ve del grec “ethos” i la paraula moral ve del llatí “mos-morris”, però que les dues volen dir el mateix, que traduït al català seria “costum”. Entenem que les normes jurídiques les dicta l’autoritat competent per fer complir els criteris establerts, i les normes morals són individuals de cada persona, donades per la pròpia consciència. En general les persones posseeixen una consciència que els indica el que està bé i el que no, i per tant, actuen en conseqüència. La gent no fa mal als altres per temo a les normes jurídiques, sinó perquè senten que és dolent, actuen en congruència amb els seus valors.

 

 

 


laeticadelcuidadodeenfermeria-1326671467571-phpapp01-120115175243-phpapp01-thumbnail-2
 Codi deontològic d’Infermeria. 1998

 

 

 

 

declaracion-universal-derechos-humanos

 Declaració Universal dels Drets Humans. 1986

 

 

 

 

20120814113631-codigo-deontologico-medicina


 Codi deontologia Mèdica. 2011

 

 

 

images

 

 Informe Belmont. 1979

 

 

 

LOGO_PSICOLOGIA

 Codi deontològic de psicòlegs. 1984

 

 

 

 

b1 Conveni d’Oviedo. 1997

 

 

 

 

fundacio-ccsm Mesures Restrictives. 2004 (Document extret de la Fundació Congrés Català de la Salut Mental)

 

 

 

 

 

descarga Codi d’Ètica de les Infermeres i Infermers de Catalunya. 2013


 

 

 

coib Consideracions davant les contencions físiques i/o mecàniques: aspectes ètics i legals. Col·legi Oficial d’Infermeria de     Barcelona.

 

 

 

Última actualització: 20/03/2014