45e15d61f21a33a7afd824b6b890f9d2o

TRASTORN DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA

” Intentar parar el temps encara no és possible, si deixem de menjar, no evitem que la inèrcia del temps ens arrossegui”

La descriuen com una “malaltia moderna” del món occidental, en el món subdesenvolupat també existeix l’anorèxia però no la definirem com a “nerviosa”, és una anorèxia que arriba per la manca d’aliments. Aquesta sincronia reflexa la polaritat d’un mateix món, i el mimetisme per voler ser iguals en una dimensió diferent. Aquesta tendència sembla reflexar els canvis socials que estem vivint en l’actualitat, on el consumisme és el que importa, i l’eina per consumir és la “IMATGE”. Les manifestacions de “no poder” d’aquesta  “malaltia moderna” ens venen a dir que la persona en incapaç d’adaptar-se a l’entorn i no és capaç d’afrontar els canvis que el seu cos i la seva ment han de realitzar per madurar, i tot el que això suposa, direm que no és només una qüestió d’estètica.

L’anorèxia nerviosa s’inicia amb més evidència a principis dels anys seixanta en la societat occidental, que afecta principalment a dones adolescents, amb el desig imperatiu de voler aprimar-se. La bulimia nerviosa representa el fracàs en l’intent d’abstenir-se de menjar, i realitza ingestes de quantitat abundant i en un espai de temps breu.

Anorèxia significa inapetència i si li sumem “nerviosa” ens referim a un altra condició diferent. La anorexia nerviosa es comporta com un organisme afamat, no menja, però no pot deixar de pensar en que ha de menjar per no engreixar-se, encara que estigui en un absolut estat de demacració, és el que caracteritza a la seva psicopatologia.

La paraula bulímia significa “gana de bou”, és la necessitat imperiosa i sense fre de menjar una gran quantitat de menjar i generalment de contingut hipocalòric.

Keep-out-7,9-x-3,9-inch

Anorèxia Nerviosa

1. Intensa preocupació amb el pes i la silueta

2. Conductes dirigides a una incansable persecusió per estar prim

3.Consequencies físiques de les conductes: demacració, alteracions del funcionament endocrí i altres alteracions nutricionals

           

                 

Bulímia Nerviosa

1. Sensació de pèrdua de control sobre la ingesta

2. Preocupació extrema per la figura i el pes

3. Conductes destinades al control del pes corporal


 

 

Els trastorns de la conducta alimentaria es troben entre 4.1% – 6.4% en dones, homes 0.77%-0.9%. El que diferència als dos trastorns és que l’anorèxia nerviosa desitja el dejuni, l’altre desitja realitzar ingesta massiva i compulsiva seguida de conductes purgatives. Els dos trastorns van units, la bulímia seria una variant de l’anorèxia nerviosa.

La simptomatologia que podem trobar en l’anorèxia nerviosa és:

En les primeres etapes, la gana es conserva però després desapareix. Si la persona té la menstruació, aquesta desapareix i només apareixerà en el moment que la persona recuperi un pes raonable.  Mostra hiperactivitat, no vol seure, inclòs mengen drets, i si estan al llit estan amb moviment. La privació de menjar i la pèrdua de pes obliguen a l’organisme a parar el creixement, utilitzant els lípids del teixit adipós i les proteïnes emmagatzemades al múscul, la repercussió física es pitjor a menys edat. Tenen tendència a la deshidratació, l’organisme davant la manca de fluïts, ho compensa reduint l’orina i la transpiració.

Alteracions electrolítiques

 • El sodi pot augmentar, disminuir o mantenir-se normal.
 • Pot haver hiperhidratació degut a l’augment de l’ingesta d’aigua per compensar la sensació de fam, o per la creença de que aquesta neteja els intestins i disminueix l’absorció de nutrients.
 • L’augment de Sodi a torrent sanguini provoca edema cerebral i atacs convulsius.
 • Pot produir-se augment de clor a la sang.
 • El potassi disminueix per vòmits i laxants.
 • La deshidratació crònica i la hipopotasèmia poden provocar lesions irreversibles en els túbuls renals. També s’associa a la debilitat muscular, símptomes cardíacs, arítmia, alteracions en l’electrocardiograma i a la funció cardíaca.
 • L’abús de diürètics, purgants i l’exercici excessiu produeixen la pèrdua de líquid, deshidratació i alteració del sistema renina-angiotensina i la pèrdua de potassi en orina. Pot provocar diabetis insípida i reduir la capacitat de concentració renal i, de vegades, acidosis metabòlica.
 • La hipomagnesèmia es especialment important en casos de hipocalcèmia refractària.

Alteracions cardiovasculars

 • Disminueixen les pulsacions del cor,  menys de 50-60 pulsacions per minut, és un mecanisme d’adaptació per reduir el desgast energètic.
 • La disminució de la tensió arterial pot provocar mareig i desmais.
 • Les arítmies poden provocar una fallida al cor i les alteracions electrolítiques poden provocar la mort.

Complicacions digestives

 • Són molt abundants el vòmits, ànsies, descomposicions fecals, digestions alentides, estrenyiment, flatulències, disminució de la motilitat intestinal  i retràs en el buidatge gàstric amb sensació d’estar ple.  L’estrenyiment pot anar acompanyat amb descomposició, colon irritable, obstrucció intestinal i menys freqüent prolapse rectal.
 • Hipertròfia de les glàndules salivals. El vòmit provocat durant el procés produeix càries i pèrdua de l’esmalt dental, lesions a l’esòfag amb ruptura i erosions, així com gastritis.
 • La malnutrició pot danyar el fetge, amb hepatomegàlia reversible o hepatitis.

Alteracions neurològiques

 • Pèrdua de sensibilitat en algunes parts dels cos. En neuroimatge es poden observar danys en la massa encefàlica.

Alteracions metabòliques

 • Augment dels valors de colesterol i triglicèrids.


Alteracions dermatològiques

 • Al perdre la capa de greix que ens protegeix augmenta la sensibilitat al fred, la pell apareix seca i amb escames, el cabell apagat i trencallós, apareix pel a la cara, l’esquena, cames i braços, les ungles es trenquen amb facilitat.

Entre altres alteracions.

Més…

Tríptic amb itinerari d’atenció

Prevenció: Agència catalana del consum

Guia  Trastorns de la Conducta alimentària